top of page

Help, ik kan niet beslissen!

Je woog alle pro’s en contra’s af en weet nog steeds niet wat je moet beslissen? Je hebt de indruk argumenten over het hoofd te zien, maar je kan ze niet vatten? Waarschijnlijk loop je vast in je denken en luister je te weinig naar je gevoel…


Beste twijfelaar, ik raad je aan de natuur in te schakelen in je beslissingsproces. Zeker wanneer de ratio je van het kastje naar de muur stuurt en je niet helpt een duidelijk standpunt in te nemen. De natuur is een neutrale raadgever en haalt informatie en inzichten naar boven waar je zelf niet meteen aan dacht. De natuur maakt ook lichamelijke gewaarwordingen en emoties wakker die vaak meer vertellen dan duizend woorden.


Hoe kan de natuur je helpen?

Als je met de natuur werkt, is het belangrijk je denken even stil te zetten en te werken vanuit je gevoel. Ga daartoe eerst mediteren, dansen, gronden, wandelen, yoga doen… met andere woorden, je hoofd leeg maken.


Dan trek je naar de natuur, je tuin of een park. Je komt daar rustig toe. Observeer de natuur om je heen, maak contact en stel je dankbaar open voor wat komen gaat.


Vervolgens formuleer je de keuze die je wil maken. Tussen welke alternatieven wil je kiezen en wat maakt dat je blij gaat zijn met je keuze? Wat wil je meer of anders na die keuze en wat wil je ermee bereiken? Welke informatie mis je om voluit te kunnen beslissen?


Wanneer dat duidelijk is voor jou, laat je je “intuïtief roepen” tot zoveel plekjes als je keuzemogelijkheden hebt. Als je bijvoorbeeld twijfelt tussen drie stages, laat je je “roepen” door drie plekjes. Je vindt best wel drie plekken die je aantrekkelijk of interessant lijken. Zoek ze niet te ver, meestal zie je ze al vanop de plaats waar je staat. Ga die plekjes nog niet van dichterbij bekijken! Voel eerst vanop afstand en intuïtief welke plek welke keuzemogelijkheid vertegenwoordigt. In het voorbeeld van de drie stages, voel je bijvoorbeeld: de boom naast het water is stage 1, de bloemetjes bij de fontein zijn stage 2 en de verschillende soorten mos op een dode boomstam zijn stage 3. Het is belangrijk om dit intuïtief en snel te bepalen. Als je nadenkt, twijfelt, afweegt… zit je teveel in je hoofd. Geen nood, schud letterlijk even je denken van je af en begin gewoon opnieuw.


Pas wanneer je intuïtief hebt gevoeld op welke plekken je wil werken en welk plek welke keuzemogelijkheid voorstelt, ga je de plekken van dichterbij verkennen.


Verken de verschillende keuzemogelijkheden

Ga nu ieder plekje intuïtief verkennen. Voel op iedere plek wat er wakker wordt aan associaties en gevoelens. Deze oefening werkt vanuit wat men in de psychologie “projectie” noemt. De plek zal die elementen rond je keuze naar boven brengen die je onbewust of intuïtief al oppikte. Dingen die je diep vanbinnen al wist, maar die nog niet naar de oppervlakte kwamen.


Verken iedere plek aan de hand van een aantal basisvragen:

  • Wat maakt de plek bij je wakker aan associaties? Waaraan doet de plek je denken? Wat valt je op aan de plek? Welke kenmerken trekken de aandacht? Hoe interpreteer je die observaties in het kader van je keuzemogelijkheid?

  • Wat maakt deze plek wakker aan lichamelijke gewaarwordingen? Hoe voelt deze plek aan? Worden er emoties wakker? Ontdek de parallellen tussen wat je voelt op deze plek en wat je voelt ten aanzien van deze keuzemogelijkheid. Word je happy van deze keuze of voel je weerstand? Laat alle gewaarwordingen toe en observeer ze.

  • Welke symboliek of metafoor hangt er op deze plek? Wat beeldt deze plek uit in relatie tot je keuze?

  • Heeft deze plek een boodschap voor jou? Als de plek zou kunnen spreken, welke raad zou ze je geven?

Door al je keuzemogelijkheden op deze manier te exploreren, gebruik je de natuur als spiegel voor je binnenkant. Hierdoor komt er nieuwe informatie naar boven die je blikveld verruimt. Waarschijnlijk krijg je ook een beter zicht op de weerstanden die je tegenhouden om te beslissen.

Als je op de verschillende plekken alle informatie en gevoelens verkend hebt, schakel je je ratio weer in en overleg je met jezelf. Welke keuzemogelijkheid spreekt jou nu het meeste aan?


Lukt het niet?

Doe deze oefening samen met iemand die je begeleidt en de juiste vragen stelt om bepaalde beelden uit te diepen. Met twee lukt het altijd beter dan alleen!

Je kan pas echt “juist” beslissen indien je hoofd en je buikgevoel op één lijn zitten. Als het niet lukt, zit je waarschijnlijk nog te veel in je hoofd.


Meer info?

Tijdens mijn stages leer ik jou meerdere technieken om je antwoorden te gaan zoeken in de natuur. Als je goed in je gevoel zit, borrelen de inzichten zo naar boven…. Je leert er ook je denken los te laten en te vertrouwen op je intuïtie.


Meer uitleg rond de basisprincipes van het werken met de natuur, het zoeken van een plek en het ermee in interactie treden, vind je in mijn gratis e-book.

 

Leef vanuit je natuurlijke kracht

Natuurcoaching zet de natuur in als coach op je pad naar de kracht diep in jezelf. Als (eco)psychologe help ik jou evolueren in je unieke groeiproces. Schakel natuurcoaching in voor jezelf, je organisatie of je aanbod als professional.

738 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page