top of page

Wat betekent Shizendo?

Bijgewerkt op: 31 dec. 2018

SHIZEN is het Japanse woord voor 'natuur' en DO betekent 'weg' of 'de weg van'. Letterlijk in de betekenis van pad, maar ook figuurlijk in de zin van manier, spirituele weg of levenspad. SHIZENDO (自然道) betekent dus de weg van de natuur en symboliseert voor mij de methode die ik gebruik om je eigen (levens)weg te vinden.


“Leg je methode eens uit?”

Die vraag maakt me steeds een beetje nerveus. Tja, hoe doe ik dat nu eigenlijk? Hoe goed ik ook mijn best doe, geen enkele omschrijving geeft weer wat het werkelijk is. Het is elke keer anders. We laten ons leiden door de natuur en door onze intuïtie, en dat zorgt telkens opnieuw voor verrassingen.


Ik ben bedrijfspsychologe en schoolde me bij in de psycho-energetica en heling, een benadering die aandacht besteedt aan de niet-rationele, energetische kant van ons mens-zijn. In het kader van mijn eindwerk verdiepte ik me in de toegevoegde waarde van de natuur in persoonlijke groei en bewustwording.


Het werk dat ik doe heeft niets te maken met dat van een geobioloog, een bioloog, een herborist, een boswachter, een natuurgids, een wandelcoach, een auralezer of een bomenknuffelaar. Ik blijf bovenal een psychologe die de natuur benadert als partner om jezelf in vraag te stellen, dingen te deblokkeren, inzichten te verwerven, groeipunten aan te pakken, innerlijk tot rust te komen, nieuwe krachten op te doen of jezelf op te laden.

De natuur is voor mij een volwaardige coach, een bewustzijn dat je ondersteunt en vooruithelpt. Ik nodig je uit om in interactie te gaan met de natuur en er te leren wat er op dat moment te leren valt. Je gebruikt de natuur als spiegel, hulpbron, gids, metafoor, inspiratiebron, motor tot verandering, soulmate... Je benadert de natuur met al je intuïtieve en energetische voelsprietjes en laat je leiden door wat ze bij jou wakker maakt. Heel soms doet dat pijn of schept dat verwarring, soms is dat confronterend, soms is dat bijzonder grappig, soms zelfs een beetje absurd, maar bijna altijd heel verrijkend en verruimend.


Op een subtiele, zachte, natuurlijke manier neem je contact met stukjes van jezelf die om verandering vragen.


We werken zoveel mogelijk buiten en doen allerlei oefeningen om contact te maken met de natuur. Sommige oefeningen zijn heel gestructureerd, andere nodigen je net uit om helemaal in overgave te gaan. Al de oefeningen doen een beroep op je intuïtie en je energetische gevoeligheid. Soms werk je alleen, soms per twee, soms met heel de groep.

« Ik houd erg van de manier waarop je zo'n sessie geeft, je bent zo toegankelijk en authentiek. Het thema zou voor sommigen hocus pocus kunnen lijken, maar de manier waarop jij dat brengt, maakt het zo bevattelijk, spiritueel en down-to-earth tegelijk. »

Heleen verwoord exact wat ik betracht : je op een aardse manier in contact brengen met het hogere. En het « hogere » hoef je echt niet hoog te gaan zoeken : als je al in contact komt met dat goddelijke stukje in jezelf, jij in je pure zijn, jij zonder trauma's en blessures... is mijn missie geslaagd.

Wil je hoger vliegen, dan mag je dat. Meestal gebeurt dat spontaan en belanden we in een magische wereld waar alles weer mogelijk is: de watervallen die je in tranen doen uitbarsten, de bergtoppen die de sjamaan in jou wakker maken, de dieren die weer spreken, de regen die je ballast wegspoelt, de zon die je schoonheid in het licht stelt, de bomen die je verhalen vertellen, kortom, de bezielde natuur.

In de ziel van de natuur, vind je de natuur van je ziel.

Deze uitspraak van Gerald G. Jampolsky verwoordt mooi waar het rond draait. Via de natuur neem je contact op met een transformerende kracht in jezelf. 


Leef vanuit je natuurlijke kracht

Natuurcoaching zet de natuur in als coach op je pad naar de kracht diep in jezelf. Als (eco)psychologe help ik jou evolueren in je unieke groeiproces. Schakel natuurcoaching in voor jezelf, je organisatie of je aanbod als professional.

417 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

header.all-comments


bottom of page