top of page

Wat is natuurcoaching?

Bijgewerkt op: 26 mrt. 2019

Er zijn zoveel definities van natuurcoaching als er natuurcoachen zijn. Niet verwonderlijk, want natuurcoaching is een natuurlijk proces, dat groeit uit de verbinding tussen de natuur, een coach en een coachee. De unieke (natuurlijke) kracht van je coach, gekoppeld aan de unieke kracht van de plek waar je je bevindt en van de coachee, maakt iedere oefening onvoorspelbaar en uniek.

Toch zit er een grote gemene deler in alle vormen van natuurcoaching, een soort “algemene filosofie” die de specifieke aanpak van iedere natuurcoach overstijgt.


De rol van de coach

Natuurcoaching is bovenal een vorm van coaching.

Een coach begeleidt anderen in het vinden van een oplossing of inzicht. Een goede coach geeft geen antwoorden, maar helpt de coachee het antwoord in zichzelf te vinden. In ieder van ons schuilt een aangeboren wijsheid. Onbewust weet je wat goed voor je is, welke weg je uit mag gaan, wat je levensmissie is, waarom dezelfde moeilijkheden steeds terugkomen…. Het antwoord dat het beste bij jou past, zit al ergens klaar in jouw systeem. Het is de rol van de coach om je bij die innerlijke wijsheid te brengen zodat de antwoorden spontaan opborrelen. Met een goede coach vind je dus antwoorden die 100% op je lijf geschreven zijn, want ze komen diep uit jezelf.


De natuur als coach

Bij natuurcoaching draait het om hetzelfde principe, met het grote verschil dat de natuur je coach is. Je gaat je met de natuur verbinden en vanuit die interactie ontdekken welke antwoorden er voor je klaarliggen. De natuur brengt je bij je innerlijke wijsheid.

De hoofdcoach is de natuur. De coach die bij je is, helpt dat proces te bewaken en te structureren. Hij gebruikt hiertoe algemene coachingsvaardigheden zoals actief luisteren, herformuleren en samenvatten, open vragen stellen, de startvraag en het leerproces bewaken, het ritme van de coachee volgen, emoties laten uiten en laten zijn… Vandaar het belang van een degelijke basis in coaching.

Bovenop de algemene coachingsvaardigheden, ben je als natuurcoach opgeleid in de specifieke vaardigheden eigen aan de interactie met de natuur. Het grote verschil met klassieke coaching is dat natuurcoaching ook een intuïtief, energetisch proces is. Je verbindt je met de natuur en houdt met je intuïtieve voelsprietjes voortdurend twee dingen in het oog: het proces van de coachee enerzijds en wat er zich ontvouwt in de natuur anderzijds. Door uit je mentale denkkader te stappen en te durven meegaan met de flow die er zich “natuurlijk” aandient, komt je coachee op een spontane, natuurlijke manier tot inzicht en verandering. Een voorbeeld van zo’n coaching vind je in het artikel "praktijkvoorbeeld natuurcoaching".


Natuurcoaching versus wandelcoaching

Natuurcoaching is iets anders dan wandelcoaching. In wandelcoaching gaat de coach met je wandelen, maar beheerst hij nog steeds het stramien van het gesprek. Hij zal de natuur gebruiken als hulpmiddel om dingen te verduidelijken. In natuurcoaching ga je niet ver wandelen, maar sta je voornamelijk stil om je met een plek te verbinden. Bovendien is de natuur geen “middel”, de natuur is de hoofdcoach. Het is een subtiel maar belangrijk verschil. In haar blog verduidelijkt Annick Ottenburgs van Happywork duidelijk en concreet het verschil tussen natuurcoaching en wandelcoaching.


Via natuurkracht naar je eigen natuurlijke kracht

Het einddoel van natuurcoaching is voor mij veel meer dan “een antwoord op je vragen krijgen”. Het is je weer verbinden met je eigen kracht en wijsheid. Het is voelen en doorvoelen dat jij en de natuur één zijn, dat de natuur een bewustzijn is dat met je meewerkt en niet gewoon een “middel” dat je gebruikt voor coaching. Natuurcoaching draait rond verbinding met jezelf via verbinding met de natuur. Je zet niet alleen jezelf, maar ook de natuur in haar kracht en waarde. Zelfbewustzijn en aardebewustzijn evolueren samen.


Mijn definitie van natuurcoaching

Samengevat definieer ik natuurcoaching als volgt:

“Anderen en jezelf, via verbinding met jezelf, je coachee, de natuur en je intuïtie, en vooral via het durven meegaan met de creatieve flow die er uit die verbinding groeit, opnieuw verbinden met hun eigen natuurlijke kracht en wijsheid, waardoor het mogelijk wordt groeipunten te transformeren, te groeien naar een hoger niveau van bewustzijn en naar een diepere verbinding met zichzelf en met de aarde.”

 

Leef vanuit je natuurlijke kracht

Natuurcoaching zet de natuur in als coach op je pad naar de kracht diep in jezelf. Als (eco)psychologe help ik jou evolueren in je unieke groeiproces. Schakel natuurcoaching in voor jezelf, je organisatie of je aanbod als professional.

1.135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page